Energieleverancier

Alles over je energieleverancier en energiebedrijf

Vergelijk hier de energietarieven van alle energieleveranciers. Verlaag je energiegebruik. Heeft u de vraag; energieleveranciers welke is het beste? Vind dan hier de beste energieleverancier! Vergelijk uw energieleverancier en vind het energiebedrijf met de laagste maandlasten.

Wat is nou precies een energieleverancier? Volgens Wikipedia is een energiebedrijf een nutsbedrijf dat gas en/of elektriciteit levert. Ze zijn letterlijk leveranciers van energie. Daarnaast zijn er nog andere rollen op de Nederlandse energiemarkt, namelijk producenten van energie en netwerkbeheerders.
Schematisch is dit als volgt weer te geven.

energieleverancier

De energieproducent maakt de energie. De energieleverancier levert de energie (elektra, gas, water) aan de consument. De levering vindt plaats via het netwerk van de netwerkbeheerder. Het onderhouden van het netwerk is een nuts taak voor energielevering, voor zover het de elektriciteits-, gas- en drinkwatervoorziening betreft.

Energiekosten

De consument heeft daarmee twee soorten kosten; de kosten van de aanbieder van de energie en de aanbieder van het transport van die energie, het zogenaamde netwerk. Nou maken de kosten van het netwerk en vaste posten zoals belastingen en dergelijke een substantieel deel uit van de energierekening. De kosten van het gebruik van de energie zelf maken maar een beperkt deel uit van de kosten. Het verschil in kosten tussen verschillende energieleveranciers is dan ook maar beperkt, omdat zij maar een deel van de kosten vormen.