Energie zonder vast contract

Energieleveranciers met werkelijke inkoopprijzen

Er zijn energieleveranciers die hun energietarieven baseren op de werkelijke inkoopprijzen; een dynamisch energiecontract. Bekende aanbieders zijn easyEnergy en Frank Energie. Ook de ANWB biedt een dynamisch energiecontract. Bij deze energiebedrijven betaal je de inkoopprijs vermeerderd met een minimale opslag. Je hebt niet een vast tarief dat maandelijks wordt vastgeklikt, maar betaalt per uur op basis van de energieprijzen die worden gehanteerd op de wereldwijde handelsmarkten. De prijzen van gas en stroom variëren per uur.

Soorten energiecontracten

  • Vast energiecontract: vaste energieprijs voor de duur van 1 tot 3 jaar
  • variabel energiecontract: energieprijs wordt per half jaar, per kwartaal of per maand bepaald
  • Dynamisch energiecontract: energieprijs is niet vastgesteld, maar hangt af van de inkooprijs op de energiemarkt

De claim van energieleveranciers die hun energietarieven baseren op de werkelijke inkoopprijzen is dat zij het goedkoopst energie leveren. In theorie zou dit een goedkope manier van inkopen moeten zijn. U loopt het risico van prijswijzigingen, dus er is geen risico-opslag bij het energiebedrijf nodig als zij energie inkoopt. Daarentegen dekt het energiebedrijf bij de inkoop ook geen risico bij de fabrikant van energie af. Er wordt per uur ingekocht, en niet in een keer een bulk voor de komende maanden. Dus is dit werkelijk goedkoper? Wij hebben het vrij grof bekeken over het jaar 2022. De vraag is of dit jaar met heftige prijsfluctuaties representatief is.

Wat is goedkoper; een vast, variabel of flexibel energiecontract?

We hebben de totale energietarieven voor gas en stroom vergeleken van easyEnergy en Frank Energie met een willekeurige goedkope aanbieder, namelijk Energiedirect. Onze indruk is dat energieleveranciers met een flexibele energieprijs gebaseerd op de werkelijke inkoopprijzen niet perse goedkoper zijn. Integendeel; bij reguliere energieleveranciers verplicht u zich tot een vaste prijs per maand of jaar, en daarmee lijken zij inkoopvoordeel en goedkopere energietarieven voor u te kunnen inkopen.

Energieleverancier Gasprijs 2022 Stroomprijs 2022
Energiedirect € 1,32 per m3 € 0,33 per kWh
EasyEnergie € 2,14 per m3 € 0,38 per kWh
FrankEnergie € 2,14 per m3 € 0,38 per kWh

Verantwoording vergelijking; voor bovenstaande energieleveranciers zijn de all-in energietarieven voor gas en stroom voor de maanden januari tot en met begin december 2022 bepaald op basis van de informatie zoals verstrekt op de website van de betreffende aanbieder. De gasprijs en stroomprijs zijn gewogen opgeteld; dat wil zeggen dat de totale prijs per jaar is bepaald op basis van een naar gebruik gewogen gemiddeld gebruik per maand.

Energietarieven bij flexibel contract

Zie hieronder de gastarieven en stroomtarieven in 2022 van de drie energieleveranciers.

Variabel contract geeft laagste energiekosten

Welke energieleverancier moet u kiezen in 2023? Heeft u reeds een bestaand energiecontract? Dan raden wij u voor 2023 aan om bij uw huidige energieleverancier te blijven. De energieprijzen bij een bestaand variabel of vast contract, waarbij de energieprijzen voor telkens een maand, kwartaal of jaar vast staan, zijn concurrerend.
Moet u een nieuw energiecontract afsluiten? Dan zijn de energieprijzen voor een nieuw variabel of vast contract in 2023 erg hoog. Misschien loont het dan om de komende tijd te kiezen voor een dynamisch contract, waarbij de energieprijzen niet vast staan. Besef dat u het risico van prijsfluctuaties loopt, en dat er ook een voordeel voor het totale energietarief kan zijn als u bereid bent om zich voor een bepaalde periode te binden.

1 gedachte over “Energie zonder vast contract”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *