Energiegebruik Nederlanders gehalveerd

“Nederlandse gezinnen hebben hun energiegebruik al gehalveerd in 30 jaar. De energierekening is echter wel duurder door alle belastingen op gas en electra. In Nederland maken belastingen bijna de helft van de energierekening uit.”

25 september 2011 – Een Nederlands huishouden gebruikt nu nog maar de helft van de energie ten opzichte van 30 jaar geleden.
In 1981 verbruikte een gemiddeld Nederlands gezin bijna 3.200 kubieke meter gas, nu is dat slechts 1.600 kubieke meter.
De brancheorganisaties Energie-Nederland en Netbeheer Nederland geven aan dat Nederlandse consumenten flink zuiniger zijn gaan leven.

De belangrijkste redenen voor de daling van het energiegebruik zijn allereerst de invoering van de HR-ketel, de aanschaf van energiezuinige huishoudelijke apparaten en de rage sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw van betere isolatie van woningen.

In Nederland zijn de energietarieven op zich laag; zonder belastingen zijn de energieprijzen vrijwel de goedkoopste in Europa. Echter, als de Nederlandse belastingen erop worden gezet, dan is de energierekening relatief duur. Een gemiddeld Nederlands huishouden is jaarlijks 1.650 euro kwijt. De energiekosten bestaan gemiddeld uit 30% gaskosten, 28% elektriciteitskosten en 42% belastingen. In Nederland maken belastingen dus bijna de helft van de energierekening uit (!).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *