Energieprijzen 2023

Wat worden de energieprijzen in 2023? Een ding is zeker, de stroomprijs en de gasprijs zijn flink lager dan in het piekjaar 2022. De verwachtingen voor de energietarieven in 2023 zijn uitermate gunstig. Volgens NOS.nl zakken de energieprijzen terug naar het reguliere niveau van 2021. “Door de zachte winter zijn de gasvoorraden van de Europese landen nog voor meer dan de helft gevuld, en dat is een stuk voller dan normaal. Daardoor hoeft er minder gas te worden ingekocht om de gasopslagen weer op te vullen voor de volgende winter.”

Gasprijs 2023

De marktprijzen voor gas zijn nu al gedaald naar € 0,40 per m3 gas, en lijken nog wat verder te gaan dalen naar € 0,30 per m3 gas. De verwachting van de experts is dat dit prijsniveau ongeveer gelijk zal blijven gedurende het gehele jaar 2023. Als je hier de BTW en opslagen van het energiebedrijf bij optelt, kom je bij een dynamisch contract nu op een gasprijs van € 1,00 per m3 gas. Dat is fors lager dan de tarieven van vaste en variabele contracten van € 1,35 tot 1,45 per m3 gas.

Stroomprijs 2023

De marktprijs voor stroom is inmiddels ook gedaald naar € 0,15 per kWh stroom, en zal nog iets verder dalen naar € 0,10 per kWh. Ook hiervoor is de verwachting dat dit ongeveer het prijsniveau zal zijn in het jaar 2023. Als je hier de BTW en opslagen van het energiebedrijf bij optelt, is bij een dynamisch contract nu de stroomprijs zo’n € 0,25 per kWh stroom. Ook dat is aanzienlijk lager dan de tarieven van vaste en variabele contracten van € 0,35 tot 0,40 per kWh stroom.

Overstappen energiecontract loont nu!

Kortom, de prijzen komen hiermee weer terug op het normale langjarige prijsniveau. Het is daarmee interessant om energie te vergelijken en over te stappen naar een nieuw energiecontract. Immers, als je bij je bestaande contract blijft, dan blijf je meebetalen aan de eerder ingekochte oude inkoopprijzen van de energiebedrijven, die het afgelopen jaar op de prijspiek hebben moeten inkopen. Daarvoor betalen de zittende klanten de rekening. Als je overstapt naar een nieuwe aanbieder met een nieuw energiecontract, profiteer je direct van de nieuwe lagere energieprijzen en heb je geen last meer van die oude tarieven. Veel consumenten beseffen niet dat ze kunnen overstappen, en nu direct al van de huidige lagere energieprijzen kunnen profiteren.

Welk energiecontract moet ik kiezen?

Je kan overstappen naar een vast energiecontract met een jaar vast, of een variabel energiecontract waarbij iedere maand of kwartaal het tarief wordt vastgesteld. Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor een nieuwe contractvorm, namelijk het zogenaamde dynamische energiecontract. Hierbij betaal je de actuele inkoop energietarieven op de markt met een vaste opslag voor de levering, maar zonder de extra benodigde risico-opslag van het energiebedrijf.

Overzicht energieprijzen 2023

De grotere energiebedrijven bieden al weer een paar maanden variabele contracten aan, en durven het zelfs weer aan om een vast contract met een looptijd van 1 jaar aan te bieden. Daarbij worden energietarieven aangeboden rond het prijsplafond dat voor 2023 geldt, van € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh stroom. Voor de variabele contracten zijn er nu aanbiedingen van rond de € 1,35 per m3 gas en € 0,35 per kWh stroom. Als je kiest voor een dynamisch contract, dan zit je voordeliger. Bij een dynamisch contract betaal je op dit moment een gasprijs van € 1,00 per m3 gas en een stroomprijs van € 0,25 per kWh stroom. Kortgezegd komt dit neer op het volgende overzicht van energieprijzen per maart 2023 voor de verschillende contractsvormen.

Contractsvorm Gasprijs (gemiddeld maart 2023) Stroomprijs (gemiddeld maart 2023)
Vast € 1,45 per m3 gas € 0,40 per kWh stroom
Variabel € 1,35 per m3 gas € 0,35 per kWh stroom
Dynamisch € 1,00 per m3 gas € 0,25 per kWh stroom

Sluit een nieuw energiecontract af en bespaar direct

Wij adviseren om nu over te stappen naar een dynamisch contract, en eventueel in de komende maanden (zomer 2023) te kijken naar een vast contract of variabel contract tegen de nieuwe lagere tarieven. In onze overzicht van energieleveranciers zijn diverse aanbieders opgenomen met zowel vaste, variabele als dynamische energiecontracten. Bekijk hoeveel geld jij kan besparen op je energierekening. Ga nu energiebedrijven vergelijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten