Energieprijzen winter 2022 & 2023 onbetaalbaar

Veel energiebedrijven hebben de energieprijzen per 1 juli 2022 aanzienlijk moeten verhogen. Voor veel consumenten zijn hiermee de energiekosten onbetaalbaar geworden, dit geldt met name voor de minima en modale inkomens. Er zijn veel voorbeelden van een stijging van de energiekosten van € 150,- naar € 500,- per maand voor verwarming en licht (elektra en gas). De vraag is wat de extreem hoge energiekosten voor het huishoudboekje van de Nederlandse huishoudens gaat betekenen, met name voor de komende winter 2022 & 2023.

Energiebelastingen ook in 2023 omlaag

De Rijksoverheid maakt in september 2022 op Prinsjesdag haar plannen voor het komend jaar bekend. Iedereen kijkt ernaar uit hoe de overheid dit probleem gaat oplossen. Voor zover de plannen nu bekend zijn, komt dit voor 2023 op hetzelfde neer als wat de overheid nu in 2022 doet; de energieprijzen drukken door de energiebelastingen en accijnzen te verlagen. En dit vooral gericht op de lagere inkomens, eventueel via de toeslagen.

Oorzaak van hoge energiekosten; links groene elite hobby

Veel politieke partijen blijven hangen in simpele oplossingen zoals het steunen van huishoudens met een laag inkomen. Maar de kernvraag wordt ontweken; hoe komt het dat de energiekosten voor Nederlandse huishoudens zo hoog zijn? In onze buurlanden zijn de kosten voor gas en licht veel lager. Nederland heeft in 2022 de hoogste gasprijs van Europa. Dit is het gevolg van jarenlang beleid, ingezet door liberaal groene partijen zoals D66. Zij sturen al jaren op het verduurzamen van Nederland, en vinden het daarbij een overkomelijk euvel als de energiekosten stijgen. Daarmee is er immers een goede drijfveer om verder te verduurzamen. Maar we komen nu op het punt dat de meeste Nederlanders dit beleid vinden doorslaan. Verduurzaming is leuk, maar huishoudens moeten wel rond kunnen komen. Het beeld ontstaat dat de ambities van D66 en Groen Links luxe elite hobby’s zijn, waar de gewone man voor moet opdraaien. In andere Europese landen komen de burgers in opstand. Zo ontstaat in het Verenigd Koninkrijk de beweging Don’t Pay UK, waarbij burgers weigeren om nog de hoge energiekosten te betalen. De vraag is hoe de publieke en politieke discussie zich hier in Nederland de komende maanden gaat ontvouwen.

Besparen op energiecontract

Het is enorm lastig om op dit moment als Nederlands huishouden te besparen op je energiecontract. In vrijwel alle gevallen is het meest voordelig om nog maar even bij de huidige energiemaatschappij te blijven. Een nieuwe energieleverancier heeft moeite om voor een nieuwe klant een gunstig energietarief in te kopen, en kan dus ook niet een voordeligere aanbieding doen. Nog steeds zijn in de tweede helft van 2022 de energieprijzen voor nieuwe energiecontracten aanzienlijk hoger dan die van bestaande contracten; deze belopen bij veel aanbieders nu het dubbele! Het loont dan ook helaas nog steeds niet om nu een nieuw energiecontract af te sluiten. Voor de meeste consumenten is voor dit moment het meest voordelig om bij het huidige energiecontract te blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten