Wij krijgen van bezoekers vaker de vraag wat de energietarieven voor 2020 zullen zijn.
Om daar een helder antwoord op te kunnen geven, kijken we naar een gemiddeld Nederlands gezin. Onder energie vallen de levering van gas en stroom. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt per jaar zo’n 3500 kWh aan stroom en ongeveer 1.500 m³ gas. De energierekening bestaat uit drie hoofddelen; de leveringskosten, de verbruikskosten en de energiebelastingen.
Energiebelastingen dalen
Om met de belangrijkste te beginnen; de energiebelasting. Per 1 januari 2020 zullen de diverse overheidsheffingen op energie bij elkaar opgeteld in totaal worden verlaagd. Enerzijds wordt de energiebelasting op gas gaandeweg verder verhoogd, en anderzijds de energiebelasting op stroom gaandeweg verlaagd. Verder neemt de vermindering energiebelasting (heffingskorting) flink toe. Al met al zullen de belastingen op energie in totaal ongeveer 66 euro omlaag gaan voor een gemiddeld gezin.
Leveringskosten
De leveringskosten ofwel netbeheerkosten zijn de kosten die de nutsbedrijven maken om uw huis aangesloten te hebben en houden voor de levering van energie. Deze kosten zijn wettelijk vastgesteld, en zijn voor alle huishoudens in een bepaalde regio of provincie gelijk. Hier zit dus geen keuzevrijheid in en ook geen mogelijkheden om te besparen.
Verbruikskosten
Blijven over de kosten van verbruik. Deze kosten maken maar een beperkt deel, vaak maar een-derde, van de energierekening uit. Echter, hier geldt wel keuzevrijheid, en hier kan op worden bespaard door over te stappen van energieleverancier. Elk jaar blijkt weer dat er energiebedrijven zijn die lagere tarieven dan anderen hanteren, waarmee overstappen zinvol is. Uit diverse onderzoeken van consumentenorganisaties en vergelijkingswebsites blijkt dat een gemiddeld Nederlands gezin zo’n 150 tot 200 euro per jaar kan besparen door een nieuw energiecontract af te sluiten.
Samenvattend zijn de energietarieven in 2020 gemiddeld zo’n 66 euro lager door een algehele verlaging van de energiebelastingen, en kan nog een verdere besparing worden bereikt van 150 euro tot 200 euro door over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Bekijk hoeveel voordeel jij precies kan halen via onze energievergelijker. Het overstappen naar een nieuwe energieleverancier kost weinig moeite, en je merkt er niets van, want het komt in feite alleen neer op een administratieve wijziging. De levering loopt gewoon door, en doorgaans zegt de nieuwe aanbieder het bestaande energiecontract op.