Overstappen van gas naar stroom

“Nederlanders worden gestimuleerd om over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, ofwel van gas naar stroom.”

16 juli 2018 – De overheid stimuleert Nederlandse consumenten om van het aardgas af te stappen, en over te gaan naar hernieuwbare energie, zoals elektriciteit.

Overstappen van gas naar stroom

De Rijksoverheid is sinds de aardgascrisis in Groningen flinke stappen aan het maken om het gebruik van aardgas in te perken. Daar komen de duurzame doelstellingen vanuit Europa om de CO2-uitstoot te verminderen ook nog eens bij. Het Klimaatakkoord van 10 juli jl. van oud-milieuminister en commissievoorzitter Ed Nijpels en minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat slaat twee vliegen in een klap.
De komende jaren wordt het gebruik van aardgas fors duurder gemaakt door de gasbelasting te verhogen, en daalt de belasting op stroom.

Gasbelasting omhoog, stroombelasting omlaag

De energiebelasting op gas gaat de komende twaalf jaar tot 2030 met maar liefst 75% omhoog! Daarentegen daalt de belasting op stroom met ongeveer 50%. Zo worden de Nederlanders gestimuleerd om over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, ofwel van gas naar stroom.

Energierekening omhoog

Wat betekent dit alles voor een gemiddeld Nederlands huishouden? De energierekening omvat de kosten voor gas en stroom. Uitgaande van een jaarlijks verbruik van gas van 1.500 m3 bedragen de meerkosten € 390 op jaarbasis. Tegelijk dalen de kosten voor stroom, uitgaande van een jaarlijks verbruik van 3.500 kWh, met € 350 per jaar. De energierekening voor een gemiddeld gezin stijgt dus licht met € 40 per jaar.

Overstappen geeft flinke besparing

Gaat een gezin echter overstappen, dan dalen de energiekosten flink. Er kan een besparing tot maar liefst € 1.000 per jaar worden behaald door over te stappen van gas naar een duurzaam alternatief met stroom. Dit vergt overigens wel een investering van enkele duizenden euro’s. Zo kan bijvoorbeeld worden overgestapt op elektrische warmtepompen of een slimme CV-ketel die ook gebruik maakt van elektra. De vraag is echter of de meeste burgers dit geld beschikbaar hebben.

Onderzoek de mogelijkheden

De ontwikkelingen op het gebied van duurzame energievoorziening gaan nu razendsnel. En het overheidsbeleid blijft zich ook wijzigen in rap tempo. Het is daarom raadzaam om de ontwikkelingen goed te volgen en meer te weten te komen over de diverse mogelijkheden.
Heeft u een bestaand huis met een verwarming op basis van gas? Dan lijkt het nu nog wat vroeg om nu tot langjarige beslissingen over te gaan, meer raadzaam is het om de recente ontwikkelingen nog even aan te kijken. Koopt u echter een nieuwbouw huis of gaat u starten met een flinke verbouwing? Dan is het zeker verstandig om de diverse mogelijkheden serieus te overwegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten